Mönster mormorsrutor

Mormorsrutor

Här kommer som önskat mönstret på mormorsrutor. Kan man bara virka stolpar så är det lätt som en plätt och väldigt meditativt. Jag brukar virka dessa när jag tittar på något väldigt spännande på tv och inte vill följa mönster eller när jag jobbar på natten och är för trött för att följa mönster. Efter första rutan lär man sig hur man ska göra.

Hur många färger man vill använda sig av är en smaksak. Jag har här använt mig av 5 färger som jag varierat plus ett avvikande guldgarn som ska sammanbinda alla rutorna. Vilket nr på virknål man använder beror på garnets tjocklek.

Kommer du inte ihåg hur man gör stolpar kan du kolla beskrivning här.

lm = lös maska
fm = fast maska
st= stolpe
sm = smygmaska

Tips:
Ersätt alltid första stolpen på varje varv med 2 eller 3 lösmaskor, beroende på hur tjockt garnet är. I alla mönster brukar det stå 3 men jag kan tycka att med vissa garn blir då den stolpen längre än de andra stolparna. Så pröva dig fram.

Virka in de lösa ändarna i arbetet under arbetets gång så slipper du ha en massa lösa trådar att fästa!

Varv 1: Virka 4 lm och slut dem till en ring med 1 smygmaska i 1:a lm
Varv 2: Virka  2-3 lm, 2 st om ringen = första ”trekanten”, 3 lm, *3 st om ringen, 3 lm*, upprepa *-* totalt 3 ggr och avsluta med 1 sm i 3:e lm från början av varvet = 4 ”trekanter” Vänd arbetet!
Varv 3:
ersätt första stolpen med 2-3 fm, 2 st om första lm-bågen (alltså närmaste hörn-bågen), 3 lm, 3 st om samma lm-båge, *1 lm, 3 st om nästa lm-båge, 3  lm, 3 st om samma lm-båge*, upprepa *-* totalt 3 ggr och avsluta med 1 lm och 1 sm i 3:e lm från början av varvet.  = 8 st ”trekanter” Vänd arbetet!
Varv 4:
3 lm, 2 st om första lm-bågen, 1 lm, *3 st om nästa lm-båge, 3 lm, 3 st om samma lm-båge, 1 lm, 3 st om nästa lm-båge, 1 lm* upprepa *-* totalt 3 ggr, 3 st om nästa lm-båge, 3 lm, 3 st om samma lm-båge, 1 lm och avsluta med sm i 3:e lm från början av varvet = 12 ”trekanter” Vänd.
Fortsätt likadant så många varv du vill ha rutan stor. För varje varv blir det 1 ”trekant” mer mellan varje hörn. Klipp av tråden och dra igenom m på virknålen. Virka sedan in tråden med sm i arbetets kant.

Lycka till!  Och det är bara att höra av sig om det är några funderingar!

5 Responses to “Mönster mormorsrutor”

  1. Isreal skriver:

    Intressant aspekt! Vill du läsa fler insändareartiklar så besök http://aktuell-debatt.com

  2. Tiffaney skriver:

    Intressant vinkling! Vill du läsa fler insändareartiklar så besök http://aktuell-debatt.com

  3. Aktuell-Debatt.com skriver:

    Intressant vinkling! Vill du läsa fler debattämne så besök Aktuell-Debatt.com.

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. And trackBack URL.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu